středa 5. dubna 2017

Utila

Vlastne by se to dalo napsat jednou vetou. Na ostrove Utila se neda delat nic jinyho, nez potapet se, jist, spat, pit, spat a zase se potapet. A odkladat odjezd...
A jak se sem jednoduse dostat? Nijak, vsechny cesty jsou zdlouhave, horke a ulepene hodiny stravene v nejakem dopravnim prostredku. Zdanlive snazsi cesta smerem z Evropy je chynout letadlo Miami-Roatan na sousedni ostrov... jenze trajekt Roatan-Utila jezdi jen 3x tydne a ceny letenek ve stejnem smeru nechcete vedet. 
Dalsi volbou muze byt let do San Pedro Sula a pote 4-5h autobusem do La Ceiba. Trajekt z La Ceiba jede 2x denne o vikendu a 3x denne ve vsedni dny.  Se vsi smulou to zabere temer den a pul.

Utila je precpana diveshopy. Pokud vam nevadi potapet se semtam s vybavenim ktere vypada jak z 1. Svetove valky, odmitejte vsechny nabidky po ceste z pristavu a po 20 minutach dojdete ke Gunther's Ecomarine Divers. Cedule s dovetkem "Freedom rules" mluvi za vsechno. V tu ranu nic jinyho nepotrebujete. Pokud se u nich budete potapet, poskytnou vam ubytovani ve velmi spartanskych ubikacich, zato za velmi pratelskou cenu 10$/noc. Pokoj budete mit 1 minutu chuze z mola diveshopu a na puli cesty nekolikrat za den minete (nebo neminete) nejvic badass bar na ostrove - Skidrow. Kdo by odolal...

 

Tenhle piratskej diveshop vam priroste k srdci at chcete nebo ne. Nase lenost byla silnejsi, nez puvodni plany na povyseni kvalifikace na Rescue Diver. A tak se jen kazdy rano premuzem k brzkemu vstavani na ranni ponor a veskery cas travime v doku u diveshopu. Ne, s tim vstavanim  je to vlastne jinak. Uz treti den se nemuzu zbavit masivniho jetlagu a vstavam nedobrovolne ve 4:30.